Polub nas na facebooku

RODZAJE NAPOJÓW KAWOWYCH


Rodzaje klasycznych napojów kawowych na bazie świeżo zaparzonego espresso:

  • Ristretto – kawa mocniejsza niż espressso; jest to mocniej ubita kawa niż espresso; ilość naparu jest od 10 do 20 ml

 

  • Doppio – podwójne espresso

 

  • Americano – espresso z dodatkiem wrzątku; przygotowujemy najpierw wlewając wrzątek do filiżanki, następnie dopełniamy świeżo przyrządzonym espresso; tak zaparzona kawa americano jest pozbawiona szkodliwych frakcji, które są obecne przy wydłużaniu czasu ekstrakcji

 

  • Cappuccino – napój przyrządzany z kawy espresso oraz spienionego za pomocą pary wodnej pod ciśnieniem mleka; przez Włochów cappuccino w skrócie nazywane jest cappuccio, ponieważ jego brązowy kolor przypomina habity franciszkanów lub kapucynów

 

  • Cafe latte – espresso z dodatkiem dużej ilości gorącego mleka; podaje się w dużych filiżankach bądź wysokich szklankach

 

  • Espresso macchiato – espresso, do którego dodajemy niewielką ilość spienionego mleka

 

  • Latte macchiato – trójwarstwowy napój, który składa się z warstwy mleka, espresso oraz pianki mlecznej

 

  • Mocha – espresso, gorące mleko i gorąca czekolada zmieszane ze sobą w takiej samej ilości

 

  • Coretto – espresso z niewielkim dodatkiem alkoholu

 

  • Irish Coffee – ten drink kawowy został pierwszy raz przygotowany przez barmana Joe Sheridana na lotnisku w Irlandii; przygotowuje się z 40 ml irlandzkiej whiskey, cukru trzcinowego, espresso oraz bitej śmietany

 

  • Espresso con panna – espresso z odrobiną bitej śmietany podawane w filiżance do espresso