Polub nas na facebooku

JAK PRAWIDŁOWO ZAPARZYĆ HERBATĘ?


Parzenie herbaty budzi wiele pytań. Czy wszystkie herbaty należy parzyć w 100ºC? Czy zaparzanie np. herbaty zielonej świeżo przegotowaną wodą jest prawidłowe? Jak długo należy parzyć herbatę, żeby wydobyć jej najlepszy aromat i smak?

Otóż okazuje się, że nie jest to takie proste, jakby mogło się wydawać.. Temperatura wody do zaparzania herbaty zależy przede wszystkim od jej rodzaju. Temperatura ta waha się od 60 do 95ºaC. Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga 90°C, w 12-14 min spada do 75°C. Poniżej w punktach przedstawiliśmy Państwu jak parzyć konkretne herbaty oraz jak dużo herbaty należy użyć na filiżankę. Mamy nadzieję, że nasze rady pozwolą Wam cieszyć się smakiem prawidłowo zaparzanej herbaty. 

  • Herbata czarna

1 łyżeczka na 250 ml

temperatura parzenia: 95°C,

czas parzenia: 2-3 min – działanie pobudzające

                    4-5 min – działanie uspokajające

 

  • Herbata zielona

1 łyżeczka na 250 ml

temperatura parzenia: 60-75°C,

czas parzenia: 2-3 min

 

  • Herbata biała

1 łyżeczka na 250 ml

temperatura parzenia: 70-80°C,

czas parzenia: 5-7 min

 

  • Herbata oolong

1 łyżeczka na 250 ml

temperatura parzenia: 90°C,

czas parzenia: 3-4 min

 

  • Herbata czerwona

1 łyżeczka na 250 ml

temperatura parzenia: 95°C,

czas parzenia: 3-5 min

 

  • Rooibos

1 łyżeczka na 250 ml

temperatura parzenia: 95°C,

czas parzenia: 5-10 min

 

  • Herbata owocowa

1 łyżeczka na 250 ml

temperatura parzenia: 95°C,

czas parzenia: 7-10 min

 

  • Herbata ziołowa i korzenna

1-2 łyżeczki na 250 ml

temperatura parzenia: 95°C,

czas parzenia: 5-10 min – liście i kwiaty

                    10 min – korzenie i kora + moczyć kolejne 5 min